Over Marlène

Marlène begon met duiken in 1996. “Ik ben begonnen bij Onderwatersportvereniging Diemen en nu lid van Duikteam De Walvis in Zaandam. Ik ben 4-ster NOB duiker (gelijk aan Assistent Master Scuba Diver PADI) en heb op dit moment al meer dan 1100 duiken gemaakt. And still counting…!”

In 2008 begon ze met fotograferen. Ze wilde graag de onderwaterwereld mee naar boven nemen om deze te tonen aan mensen die niet duiken en wél willen weten wat er onder water allemaal leeft. “Maar toch vooral voor mijzelf zodat ik op een grijze dag nog lekker na kan genieten van een kleurrijk onderwatertafereel. Bovendien is de geijkte opmerking dat er toch niets te zien is in Nederland, voor mij juist een uitdaging om een paar prachtige plaatjes tevoorschijn te toveren en een verwonderde lach op iemands gezicht te laten verschijnen.”

Cameraset
Zoals voor elke onderwaterfotograaf begint het ook voor Marlène met de aankoop van die allereerste, meestal wat kleinere beginnersset. “In 2008 kocht ik een Canon Powershot A620. Na een tijdje vond ik de camera te traag voor het fotograferen in Nederlandse wateren en ben ik overgestapt naar een Olympus Pen E-PL1. In 2016 kocht ik een Olympus Pen E-PL7. Inmiddels heb ik deze ingeruild voor een OMD EM5- Mark III. Natuurlijk maakt ze ook gebruik van de nodige randapparatuur nodig – ze somt op: “Twee INON flitsers voor de belichting en als lenzen een 60mm macro, een 30mm, de 9-18mm groothoek, de 14-42mm kitlens, de 12-45 PRO en de 8mm fisheye.” Daarbij komt allerlei toebehoren zoals snoots voor de flitsers en een macrodiopter. “En er komt steeds weer wat bij want de ontwikkelingen gaan razendsnel door!

Publicaties
Het winnen van wedstrijden is erg leuk, maar publiceren met eigen foto’s misschien nog wel leuker. Foto’s gemaakt door Marlène zijn al in diverse media verschenen: DuikeninBeeld, Onderwatersport, Hippocampus, Duikersgids, De Telegraaf. Maar ze heeft ook twee keer een expositie gehouden in het natuurgebied waar ze woont, met foto’s van de onderwaterwereld daar.”

Favorieten
Elke onderwaterfotograaf heeft wellicht een bepaalde soort onderwaterfotografie als favoriet. Ik heb niet echt een voorkeur. Ik vind dat ik alle soorten van onderwaterfotografie moet uitproberen en moet uitvinden wat ik ervan kan brouwen. Dat is leuk en uitdagend. Groothoek laat mijns inziens meer zien van de omgeving waarin een beest of onderwatermodel zich bevindt en daarmee kan ik de sfeer beter neerzetten en interactie weergeven. Macro is prachtig en zeer gedetailleerd, maar ik vind het soms moeilijk om te laten zien dat de foto onder water is gemaakt. Soms valt mij thuis pas een detail op dat ik onder water niet opgemerkt heb. Zeer verrassend. Een visportret is voor mij geslaagd wanneer die bolle oogjes mijn kant opkijken en de vis naar mijn mening redelijk rustig blijft en mij observeert. Creatief ben ik zeker en ik moet af en toe mezelf in toom houden met het uitwerken van mijn ideeën. Mensen moeten wel eens lachen als ik hun een idee vertel – vervolgens zeggen ze tegen mij ‘dat ik het toch simpel wilde houden’?”

Ambities en doelen
Ze gaf het al aan, energie en ideeën genoeg. Ambities en doelen zijn een belangrijke factor om met onderwaterfotografie bezig te blijven.

Houd haar dus goed in de gaten voor meer mooie plaatjes van de onderwaterwereld!

“Het is mijn ambitie om mezelf steeds te verbeteren en uit te dagen om een foto te maken die voor mij de wow-factor heeft. En waar ik plezier aan beleef. Als deze dan ook mooi scoort bij (online)wedstrijden, is dat helemaal een kers op de taart. Ik wil de onderwaterwereld laten zien zoals ik haar tegenkom en beleef en als dat gevoel goed doorgegeven wordt, ben ik superblij. Ik fotografeer met als doel mijn ontspanning en inspanning, en wat is er mooier dan anderen hiervan te laten meegenieten? Het meedoen aan wedstrijden is voor mij een middel om keuzes te maken in mijn onderwaterfotografie en een stok achter de deur om de files te trotseren en naar Zeeland te rijden, waar het goed toeven is. Maar ook zoet water is prachtig en wat dichter bij huis zijn de mooiste stekken te vinden. Zolang ik maar plezier heb!”