Zeeuws zeepaardje

Al een flinke tijd verschijnen er op Facebook en Instagram foto’s van verschillende zeepaardjes die zich schuil houden in de Zeeuwse wateren hier in Nederland. Rood, bruin en zelfs een geel exemplaar zie ik voorbij komen. Door drukte kan ik een hele tijd niet naar Zeeland om zelf eens polshoogte te gaan nemen maar nu trek ik mijn plan en ga goed voorbereid op weg. Door aanwijzingen van duikbuddies en met de juiste lens op mijn camera ga ik samen met mijn man richting Oosterschelde. Op de radio vertelt de weerman dat er code geel wordt afgekondigd en wij kijken elkaar vertwijfeld aan… gaan we door of keren we om? Onze nieuwsgierigheid en mijn gedrevenheid winnen het en we vervolgen onze weg.

Bergse Diepsluis

Windkracht 5 beukt op de waterkant en bemoeilijkt het te water gaan, maar wij laten ons niet kisten en met wapperende vinnen in de wind en de camera stevig in onze handen, begeven wij ons naar de duiktrap. Het is laag water dus het laatste stukje te water gaan schuifelen we over het glibberige asfalt. Het regent gelukkig niet en we zien zelfs wat blauwe lucht en een schamel zonnetje. Hopen dat dat nog steeds zo is als we eruit komen, want we hebben ons natpak aan en dat betekent straks wel in de koude wind omkleden….

Brrrr, nog niet aan denken! Focus op het rode zeepaardje, want dat is het zeepaardje dat ik in gedachten heb. Met de aanwijzigingen in mijn hoofd en een 2-tal duikers onder water die net een bezoek hebben gebracht aan het rode zeepaardje, kunnen wij het ook bekijken. Joehoe! Euforie alom! Het zicht is goed, zeker 3 meter.

Voor mij kijkt een 7cm groot (of klein zo je wilt) rood zeepaardje mij nieuwsgierig maar ook afwachtend aan. Wat kom je doen? Nee he, weer een paar gluurders. Slurp… even een hapje hoor… Een zeepaardje blijkt de hele dag te moeten eten want hij heeft geen maag. Ik vraag me ondertussen af of het een mannetje of vrouwtje is. Thuis maar eens opzoeken, dat ben ik vergeten. Af en toe keert het zeepaardje zich een beetje van ons af maar verder lijkt hij aardig gewend geraakt aan al die duikers die eens een kijkje komen nemen.

We blijven geruime tijd rustig bij het zeepaardje hangen en jagen ook nog een krab weg die het nodig vindt om bijna bovenop het zeepaardje te klauteren! Ik probeer een nieuwe tool uit dat ik onlangs gekocht heb en ben verrast door het effect wat het teweeg brengt. Dat ga ik zeker nog vaker gebruiken.

Opeens lijkt het alsof het donker wordt en er een aantal duikers over ons heen zwemt die heel veel zweefvuil opdwarrelen. We zien elkaar haast niet meer en het zicht wordt heel erg slecht. Wat raar? Het blijkt heel normaal te zijn en het wordt veroorzaakt doordat de wind golven creëert die vervolgens de zanderige bodem omwoelen.

We besluiten het zeepaardje zijn rust te gunnen en zwemmen langzaam en heel dicht bij elkaar naar de kant terug.

Tevreden en blij komen we boven, onze missie is geslaagd! Zie hieronder een paar foto’s die ik gemaakt heb.