Zeeland | van zoet naar zout

Deze week heb ik drie duiken gemaakt in Zeeland, 2 bij de Bergse Diepsluis vlakbij Tholen en 1 bij Sint Annaland. Wanneer het water rond de 12 graden warm is, verschijnen de sepia’s/zeekatten om hun eitjes af te gaan zetten en te gaan zorgen voor hun nageslacht. Er worden stokken onder water geplaatst door o.a. duikers waar de sepia’s hun eitjes aan kunnen hangen. Daar wilde ik eens een kijkje gaan nemen.

Ik was nog nooit bij de Bergse Diepsluis geweest. Het waren 2 prachtige duiken daar. De stokken die vorig jaar waren geplaatst, waren inmiddels heel mooi begroeid. Helaas heb ik geen sepia gezien maar wel een snotolf ontdekt. Dieprood zwom hij in het rond en liet zich wel aardig benaderen. Allemaal parasieten op zijn rug en dan die lippen, dat vind ik het mooist aan dat beestje.

In de avond nog een duik bij Sint Annaland gemaakt waar de milleniumslakken allemaal eitjes aan het afzetten waren. Hele strengen werden verspreid over de oesters, ik zag ze overal! Het zicht was niet geweldig maar dat mocht de pret niet drukken. Er hingen sepia-eitjes aan stokken die onder water geplaatst waren, maar ook hier heb ik geen sepia gezien.