Onlangs volgde ik een workshop dahliafotografie bij Paul Heijmink. Hij weet als geen ander bloemen op een speciale wijze in beeld te brengen en kan er ook mooi over vertellen.

Zo kwam het dat ik op een zaterdag met nog 14 andere enthousiastelingen bij De Tulperij in Voorhout aan een lange tafel zat te luisteren naar onze dagindeling. Onder het genot van een kopje koffie en zelfgemaakte appeltaart kregen wij een introductie over het fotograferen van bloemen en wat hints en tips. We konden onze vragen stellen waarna we ons al snel verspreidden over het dahliaveld buiten met meer dan 600 soorten dahlia’s (nooit geweten dat er zoveel verschillende soorten zijn!) en binnen onze ogen de kost konden geven aan de vele stillevens met natuurlijk de dahlia als leidende bloemsoort.

Nadat ik buiten kort over het zonovergoten terrein had gewandeld, alvast verschillende dahlia’s bewonderd had, en vele mensen al in de weer zag met reflectieschermen, statieven en lenzen, besloot ik me eerst even binnen te focussen op wat ik echt die dag wilde leren en dat was focusstacking. Ik zag door de dahlia’s mijn focuspunt haast niet meer!

Focusstacking houdt in dat je meerdere foto’s achter elkaar maakt van hetzelfde onderwerp en de camera niet verplaatst. Ik plaatste mijn camera ook op een statief zodat ik absoluut niet bewoog. Ik nam elke keer een andere scherpstelveld zodat ik aan het eind van de fotosessie de gemaakte foto’s kon samenvoegen in een fotobewerkingsprogramma en daardoor een haarscherpe foto kreeg van voor naar achter in het beeld. Ik moet me daar zeker meer in bekwamen maar dit kwam al een beetje in de buurt…

Focusstacking
Camera op statief voor stabiel beeld

Na de uitgebreide lunch, waarin iedereen zijn/haar bevindingen deelde, besloot ik naar buiten te gaan en in de warme zon eens te kijken wat voor moois ik voor mijn camera kreeg.

Ik kon er geen genoeg van krijgen die dag en bleef met nog 2 andere deelnemers na de officiële afsluiting van de workshop nog even nakaarten met Paul en de eigenaars van De Tulperij. Ze moesten lachen om ons enthousiasme.

Hieronder een compilatie van deze dag:

error: Copyright