Twiske | Paviljoen Oostzaan

Afgelopen zondag heb ik met enkele leden van Duikteam de Walvis gedoken in natuurgebied ’t Twiske, Oostzaan kant, vlakbij het Paviljoen. Ik had daar al even niet meer gedoken en was benieuwd hoe het zicht zou zijn en of er nog dingen veranderd waren onder water. Want de afgelopen tijd zijn er volgens berichten een aantal objecten bijgekomen, waaronder een catamaran en een aantal daktegels. Klinkt als een spannend nieuw parcours…

Mijn missie was om te kijken of de snoekbaarzen al in hun kuilen lagen.

snoekbaarstwiske

De paaitijd van de snoekbaars valt in de periode van april tot juni. Hiervoor worden de ondiepere oeverzones opgezocht. Het mannetje maakt een ondiepe kuil van ongeveer vijftig centimeter doorsnee in de zand- of grindbodem en houdt dit nest schoon. De vrouwtjes bezoeken deze nesten kort, waarbij een klomp eieren wordt afgezet en bevrucht. Het mannetje bewaakt en verzorgt het nest tot de eieren uitkomen.

Bij het onder water gaan stuitten we gelijk al op een platform wat ik nog niet kende. Een snoek keek ons verstoord aan van onder het platform en nam snel de vinnen. Na een deel van het parcours te hebben gezwommen, waarbij we o.a. de catamaran tegen kwamen, besloot ik richting de snoekbaarzen te gaan. En ja hoor, ze lagen er! Ik moest erg lachen toen ik mijn buddy subtiel erop wees dat een snoekbaars hem van heel dichtbij aan het observeren was. Hij had hem nog niet in de smiezen!

Het zicht was prima en we hebben ongeveer 50 minuten onder water doorgebracht.