Toolenburg 2017 | Meerval

Vorige week kreeg ik een tip dat er weer een meerval in het duikgebied bij Toolenburg in Hoofddorp lag. Hoe kiest hij het elke keer uit, dacht ik, want tja, duikers zijn nu eenmaal zeer happig op grote vissen en helemaal als ze goed benaderbaar zijn. Uiteraard met beleid want de meerval lag daar niet voor niets. Een prachtig nest had hij gemaakt om een vrouwtje te verwelkomen. Ik heb de eitjes niet kunnen ontdekken maar vond het feit dat ik een meerval weer eens heb mogen ontmoeten, echt zeer de moeite waard.

Het zicht was niet echt denderend wat het zoeken naar de meerval een uitdaging maakte. Gelukkig wist ik bijna precies waar hij zich moest bevinden dus de aanwijzingen volgend zag ik op een gegeven moment in de verte een donkere schim in het groene water. En ja hoor, niet lang daarna keken twee kraaloogjes mij nieuwsgierig aan! Met zijn gigantische kop en dito achterlijf (de meerval was denk ik anderhalve meter) is het toch altijd een indrukwekkende verschijning. 

Wanneer je gewoon rustig buiten zijn nest blijft liggen, is er een leuke interactie tussen mens en dier. Kom je echter te dicht bij naar zijn zin, dan komt de meerval naar voren en hapt hij naar de domepoort! Gelukkig heeft de meerval geen tanden maar je begrijpt dat ik dit soort stress bij de meerval het liefst wil voorkomen.