Paddy de Pad

Afgelopen jaar volgde ik al menig bericht op Facebook en sprak ik met onderwaterfotografen over de paddentrek. Toen nam ik mij al voor om dit jaar toch op zijn minst een keer vrij te nemen om een poging te wagen om deze paddentrek zelf te kunnen gaan fotograferen. Elk jaar, zodra de paddentrek aangekondigd wordt, speurt menig onderwaterfotograaf de vijvers en sloten af om te kijken waar de padden hun intrek hebben genomen en of het water daar helder genoeg is om foto’s te gaan nemen.

Op een bewolkte dag toog ik naar een vijver om de padden te bekijken. Wat zaten er veel! Allemaal op elkaar en het vrouwtje soms helemaal verstrikt onderaan, best wel zielig om te zien. Ik voelde me net een voyeur die de padden tijdens hun liefdesspel stoorde met een grote lens en af en toe een flits, zodat ze mooi in de spotlights stonden! Maar de padden trokken zich weinig van mij aan, ze zagen mij zelfs als een lustobject! Ik heb menig pad tegen mijn droogpak aan voelen springen en had er zelfs één op mijn vinger en op mijn flitsarm op een gegeven moment!

Ik heb een aantal keren schaterlachend onder water gelegen en ben wel blij dat ik dit een keer heb mogen meemaken. Ik hoop volgend jaar nog een keer terug te kunnen gaan met de nog aan te schaffen 60mm macrolens zodat ik de paddeneitjes nog wat dichterbij kan fotograferen.