Naaktslakken zoeken in Zeeland

Een tijdje geleden ben ik weer eens gaan duiken in Zeeland. We hadden afgesproken met een paar vrienden. De laatste keer dat ik in de Zeeuwse wateren vertoefde, was in november 2020. Toen heb ik nog een zeepaardje op de foto gezet.

Het plan van de dag is het vinden en fotograferen van naaktslakken. Brede ringsprietslakken zouden zich ophouden in de Grevelingen. Ik ben benieuwd want ik heb deze beestjes nog nooit gezien. Ik kom te weinig in Zeeland en hoewel ik inmiddels wel steeds meer weet te weten kom en onthoud, is het heerlijk als ik een paar tips van de pro’s krijg!

Het water is 10 graden dus ik hijs me lekker in mijn droogpak en beklim de hoge trap richting de steiger om het water in te gaan. Het zicht is best goed onder water. Dat scheelt al een heleboel wanneer je een paar naaktslakken zoekt die slechts 3 tot 5 cm groot zijn! Ik heb de macrolens op mijn camera gezet en een CMC voorzetlens bij me voor nog meer details. Verder een snoot (een soort buisje wat het flitslicht mooi bundelt) om het kleine slakje mooi ‘in het zonnetje’ te zetten.

Brede ringsprietslak

Mijn buddy wijst me op een gegeven moment een plek aan. Ik zie eerst niet wat hij ziet, maar op een gegeven moment zie ik de brede ringsprietslak zitten. Wauw, wat mooi en wow wat klein. Macrolens in de aanslag en klikken maar. Als je er eenmaal 1 gezien hebt, volgen er meer. Op een gegeven moment zie ik er echt veel en is het nog lastig kiezen welke ik op de kiek ga zetten!

Goed kijken of de rhinoforen scherp op de foto komen want dat is een vereiste. En hoe langzaam slakken ook zijn, ze bewegen wel mee met het water en ik lig ook niet volledig stil. Oppassen dat ik de bodem niet omwoel met mijn vinnen. Af en toe komt een krabbetje met zijn scharen dreigend naar voren aangekropen om mij duidelijk te maken dat ik weg moet wezen. Blijft grappig!

Hieronder een impressie van wat ik die dag heb gezien: