Malediven | Liveaboard m/v Dinasha

Van 7 tot en met 19 oktober ben ik met mijn duikvereniging (Duikteam de Walvis) op een liveaboard naar de Malediven geweest. 11 dagen, 10 nachten aan boord van de Dinasha, onder de bezielende leiding van Bas van der Mee van The True Maldives. Een reis om nooit meer te vergeten! 

Het idee van de liveaboard kwam tijdens een liveaboard in Egypte, twee jaar geleden. Ik had toen nooit gedacht dat ik 14 personen kon enthousiasmeren om mee te gaan naar de Malediven, maar dat is wel gebeurd. Op vrijdag 7 oktober vertrokken we met Emirates via Dubai naar Malé. Daar verbleven we 1 nacht in een hotel om even te acclimatiseren en de volgende dag gingen we richting de Dinasha. Het weer was die ochtend echt schrikbarend slecht. Wij spraken een paar mensen die net van de boot afkwamen en zij hadden 2 weken stralend weer gehad en hadden alles gezien. Dat beloofde wat. Wij hebben wisselvallig weer gehad met zowel een stralende zon en blauwe luchten als ook grijze wolken met flinke regenbuien en wind. 

Ik had op mijn bucketlist een duik met manta’s staan. Dat item is uitgebreid ingelost op de eerste en laatste duik van de liveaboard! Sprakeloos kwam ik weer boven water, vooral na de laatste duik. Heel indrukwekkend was het om op het moment dat ik dacht: “kom nou even ietsje dichter bij…”, een manta zich naar mij toekeerde en vervolgens over mijn hoofd scheerde, en niet alleen deze manta, maar ook de 15 andere manta’s die daarbij zwommen! 

Verder wilden we graag de walvishaai ontmoeten. Ook dat is gebeurd. We hebben er 3 gezien. Immens grote beesten met hele kleine oogjes die je nauwgezet opnemen als je per ongeluk ” in de weg zwemt”. Andere topduiken voor mij waren de nachtduiken met manta’s, verpleegstershaaien, roggen en murenes en de duik tussen giga scholen vis.

Hieronder een kleine impressie van wat ik gezien heb en gepoogd heb op de foto te zetten. Helaas liep 1 van mijn flitsers op dag 4 vol zodat ik met 1 flitser verder moest werken… Improviseren hou ik van, maar dit was even flink slikken en weer doorgaan. 

En hier nog wat boven water beelden: