Egypte 2018 | Gorgonia Beach Resort

Even lekker naar de zon in januari! Dat willen we graag in ere houden. Dit jaar heb ik een nieuw resort voor ons gevonden: Gorgonia Beach Resort. Helemaal in het zuiden van Egypte, 2 uur rijden vanaf de luchthaven van Marsa Alam strijken wij neer in het resort, dat vlak bij een prachtig natuurpark ligt: Wadi el Gemal National Park. Ik heb vooraf een duikpakket geboekt bij TGI Diving, de duikschool on site, zodat we wat korting krijgen en gratis nitrox kunnen gebruiken. 

Gorgonia Beach Resort

Wanneer ik in tropisch water duik, neem ik de eerste duik nooit mijn camera mee aangezien ik als een ongeleid projectiel door het water schiet om al het moois te aanschouwen en foto’s maken dan helemaal niets wordt omdat ik geen focus heb. Zo ook deze keer. Maar de rest van de week zal ik gedurende de 12 duiken die we maken echt genieten van de onderwaterwereld en de manier waarop ik dit op de gevoelige plaat vast kan gaan leggen.

Het huisrif is echt de moeite waard. Genoeg dingen te zien en ik denk gelijk dat een week eigenlijk veel te kort is. Na een rustig ontbijt trekken we bij de duikschool ons 7mm duikpak aan en nemen we alles mee naar de steiger behalve de fles en het lood. Deze liggen al voor ons klaar bij de jetty om zo het gesjouw met meer kilo’s dan noodzakelijk te besparen. Het is tenslotte vakantie!

Op de steiger pakken we de hoeveelheid lood die we denken nodig te hebben om comfortabel onder water te zweven en na een buddycheck lopen we de trap af het heldere blauwe water in. De eerste 2 dagen hebben we veel wind waardoor het zicht onder water slecht te noemen is. Er hangt een waas in het water, erg jammer, zeker op de duikstek Hamata waar we met de boot naartoe gaan. Dan de macrolens er maar even op! Gelukkig is daarna het zicht een stuk beter zodat ik ook groothoekfoto’s kan gaan maken.

Ik probeer ook nog een paar nieuwe dingen uit. Ik kon een 45mm macrolens lenen om deze te vergelijken met de 60mm macrolens die ik al heb. Voordat ik veel ga uitgeven aan een lens die ik niet veel ga gebruiken, is het wel fijn om eerst iets te kunnen testen. Ook “panning” poog ik onder de knie te krijgen. Dit is een techniek waarbij je de camera in een vloeiende beweging meetrekt bij een (normaal gesproken) bewegend object zoals bijvoorbeeld een wielrenner of een racewagen. Hierbij wordt de achtergrond wazig en het onderwerp scherp (als je het goed doet) waardoor er beweging en snelheid in de foto komt. In mijn geval kies ik geen bewegend onderwerp maar een ‘stilliggend’ stuk koraal. Dit om het mezelf even ‘wat makkelijker’ te maken tijdens het oefenen. Zie hieronder 1 van de foto’s:

panning

Het is een hele relaxte week met 12 duiken waarin we veel mooie dingen zien. Afgezien van 3 grote napoleonvissen ver in de diepte, zien we geen groot ‘wild’ zoals haaien of een zeekoe. Helaas, maar de natuur laat zich niet regelen. Ik heb wel regelmatig nieuwsgierige vissen voor mijn neus, iets wat ik geweldig vind. Ik kan dus ook het maken van een visportret oefenen:

Anthias

Soldaatvis

Platax