Egypte 2019 | Jaz Lamaya

Even een weekje niks!

Zo noem ik dat wanneer wij voor een week naar Egypte afreizen om te gaan duiken in de Rode Zee. Gewoon even visjes kijken en fotograferen en genieten van al het moois dat om me heen te zien is.

De reis verloopt voorspoedig, geen problemen met de bagage, de onderwatercamera mag zelfs in de koffer blijven zitten, net als de andere spullen die ik bij me heb om de onderwaterwereld vast te gaan leggen.

Seaview Jaz Lamaya

Bij aankomst in Jaz Lamaya, op nog geen 20 minuten van de luchthaven van Marsa Alam gelegen, krijgen we een welkomstdrankje waarna we rustig gaan inchecken en de boel eens even gaan verkennen. Het resort ziet er keurig uit, de kamer is heerlijk ruim en schoon, de mensen zijn aardig en al gauw voel ik me zo goed als thuis. Een bezoek aan de duikschool (Coraya Divers) staat ook op ons programma om te kijken hoe ons duikschema voor deze week ongeveer zal gaan verlopen. We moeten in ieder geval onze eerste duik op het huisrif maken want dat wordt de verplichte checkduik. Het duiken is tip top geregeld bij Coraya Divers. Je krijgt een eigen kastje waar je je spullen in op kunt bergen, voordat je gaat duiken dien je je in te schrijven en krijg je een duiktag waarmee de mannen op de steiger waar je te water gaat, weten dat je mag duiken, de flessen met nitroxvulling worden zorgvuldig uitgelezen en genoteerd waarna ze door Jacqueline, het ezeltje dat de duikflessen en ander gerief naar de steiger transporteert, netjes worden afgeleverd. Het vergt even wat tijd om te wennen aan deze administratie maar aan het eind van de week weet ik niet beter!

Helaas heeft Jerry flinke last van zijn oor na de daling die het vliegtuig inzette. Zijn al aanwezige verkoudheid is daar debet aan. Het gevolg is dat wij na de checkduik op het zuidrif, bij de dokter zitten (gelukkig in het hotel zelf) die constateert dat Jerry de hele week niet mag duiken. Heel misschien bestaat de kans dat hij de laatste duikdag mee kan gaan. Zeer teleurstellend natuurlijk maar we gaan hopen dat hij de laatste dag toch nog een duik kan maken.

Jeroen en ik maken 10 duiken deze week. We zien prachtige koraallandschappen, kleurrijke vissen, helder water en maken onder andere een bootduik naar Umm el Ras (voorheen Marsa Mubarak) en Marsa Shouna. Het huisrif (Marsa Umm Gerifat) is zeer de moeite waard. Wij laten ons een aantal keren met de zodiac wat verder weg brengen, waarna we rustig terug naar de baai zwemmen waar Jaz Lamaya ligt. Het weer is deze week wisselvallig. Een koude wind giert over de vlakte wanneer we naar de zonsondergang staan te staren, met een cocktail en een versnapering, dat dan weer wel! We hebben ook een paar dagen zon en wat minder wind, wat het gelijk een stuk aangenamer maakt op het strand als je na de duik even wilt opwarmen in de zon. Maar dat wisten we van tevoren, januari kan nog best koud zijn.

De laatste duikdag gaat Jerry ook met ons mee, zonder oorproblemen, waardoor we hem ook nog even een paar dingen kunnen laten zien. Het is een mooie afsluiter van deze week.

Hieronder een kleine impressie van de onderwaterwereld: