Oh, wat bibbert Steffie! Ik heb de neiging om haar handen op te warmen wanneer ze even aan de kant hangt om op adem te komen. Niet dat dat veel zoden aan de dijk zet maar goed. Je moet het maar doen, poseren in 21 graden koud water. Steffie volgt de aanwijzingen van Christian nauwlettend op en probeert uit te voeren wat hij voor ogen heeft. Je moet met zoveel dingen rekening houden, zowel als fotograaf als model. En ook alle omstanders die mee helpen met belichting en veiligheid onder andere. O, ik moet weer bijlichten… opletten Marlène! 

Bijlichten is een van mijn taken tijdens de onderwatershoot onder leiding van Rob Aarsen en Christian Zink bij BC Opleidingen in Enkhuizen!  

Zaterdag verzamelen we vroeg in de ochtend bij BC Opleidingen in Enkhuizen. Vanwege corona zijn er allerlei voorbereidingen getroffen om afstand te kunnen houden etc. Peter Dahler, mede-eigenaar Totally Scuba en opzichter vandaag, staat ons al op te wachten. Ik ben een keer eerder in dit bad geweest voor mijn droogpakspecialty. Ik weet dat ik 3 verdiepingen op moet klauteren om bij het bad te komen. Nee, er is nog geen lift, die schijnt er wel ooit te komen. En niet alleen mijn eigen spullen moeten naar boven, ook de fotografiespullen van Rob en Christian moeten naar boven. Jeetje, wat er allemaal uit die auto’s komt…. Ik verbaas me erover wat er allemaal bij komt kijken. 

Rob Aarsen is al een tijdje bezig met onderwater modelfotografie. Zijn foto’s zijn te vinden op zijn website, Facebook en Instagram. Het lijkt mij leuk om een keer mee te helpen en rond te kijken wat er op zo’n dag allemaal bij komt kijken om de foto die hij in gedachten heeft te creëren. Een tijdje geleden heb ik Rob daarom aangeschreven en op een gegeven moment krijg ik een bericht van hem dat ik mag assisteren bij een shoot waar ook Christian Zink bij aanwezig zal zijn. Enthousiast reageer ik dat ik beschikbaar ben en hier sta ik dan in mijn natpak aan de zwembadrand met een lamp in mijn handen! 

Ik heb Christian Zink nog nooit ontmoet maar ik heb thuis zijn prachtige werk bekeken. Christian Zink is een Duitse fotograaf, meer over hem vind je op zijn website, Facebook en Instagram. Christian neemt even de tijd om mij uit te leggen hoe zijn lichtarmatuur werkt, waar ik moet gaan staan en hoe ik Steffie moet belichten. Steffie is Christian’s model en met hem meegekomen. Ze poseert nog niet zo lang onder water maar is rustig en neemt alles wat Christian zegt goed in haar op. Ze doet het fantastisch en de foto’s spreken voor zich. 

Na een welkomstwoord van Rob en een voorstelrondje gaan we aan de slag. Duiksets worden geprepareerd, stellages en flitsers worden in en om het water gepositioneerd. De fotografen pakken hun camera’s uit de kratten. De modellen gaan zich klaarmaken voor hun duik in het zwembad. Zij hebben een eigen ruimte gekregen die een beetje warmer is dan de rest van de ruimtes, zodat ze tussentijds een beetje op kunnen warmen. Allerlei attributen verschijnen aan de waterkant.  

Ik bouw ook mijn eigen set op en trek mijn natpak aan zodat ik in het water kan springen wanneer daar de tijd voor is. De safetyduikers liggen al in het water. Ik moet lachen om het enthousiasme van Luka, de dochter van safetyduiker Martijn. Zij is nog jong maar ligt al met een droogpak in het water en is er de hele dag in te vinden met uitzondering van de momenten waarop er even geluncht wordt en zij met een zak chocolade rondgaat. Ik heb stroopwafels meegenomen die ook gretig aftrek vinden want de fotografen nemen nauwelijks tijd om wat te eten. Ik herken dat, op een gegeven moment zit je in een flow en wil je gewoon lekker doorgaan met fotograferen. Maar goed, aandacht voor de modellen is het belangrijkst want die hebben geen nat- of droogpak aan!  

Rob heeft 2 modellen vandaag, Mermaid Aquarina en Mermaid Liara. Zij hebben al wat meer ervaring en ook al vaker met Rob samengewerkt. Er ligt een uitgewerkt plan klaar om ten uitvoer te brengen. Ik vraag toestemming of ik, in momenten dat Rob met Christian fotografeert, ook een paar foto’s mag maken van Carina en dat mag. Superleuk natuurlijk want ik heb dit soort fotografie nog niet eerder gedaan. Ik moet wel snel mijn licht en camera-instellingen bepalen, maar ik vind elk moment dat ik even kan fotograferen mooi meegenomen. Verder maak ik gedurende de dag wat “behind-the-scenes”- foto’s met mijn Iphone. 

Overleg voor de shoot

Terug naar de modellen in het water. Zij worden begeleid door een safetyduiker. BC-opleidingen beschikt ook over onderwatercamera’s. Het is een opleidingscentrum voor beroepsduikers uit alle sectoren van de duikindustrie. Door de camera’s kan alles in de gaten gehouden kan worden. Elke fotograaf neemt zijn positie in en de modellen bereiden zich voor op wat gaat komen. Het is mooi om dit vanaf de kant gade te slaan en ik vind het gaaf dat ik op de camerabeelden kan zien wat ze onder water voor capriolen uithalen. Christian laat af en toe een paar van de gemaakte foto’s op zijn camera zien. Rob ligt ook onder water druk te fotograferen. 

Onderwatercamera’s houden een oogje in het zeil

Regelmatig gaan de modellen het water even uit om op te warmen. Even bijkomen en wat drinken en een warme droge badjas over de natte kleding. Het vergt echt veel inspanning. In de tussentijd legt Christian wat dingen aan Rob en mij uit. Ik vind het geweldig dat ik deel mag nemen aan deze dag en wat ervan op kan steken. Een van dingen die ik aan zijn fotografie zo ontzettend mooi vind, is de lichtval in sommige foto’s. Deze man speelt met licht, iets wat ik ook zo gaaf vind om te doen. 

De dag vliegt voorbij! Modellen en fotografen zijn tevreden wanneer rond 16 uur besloten wordt dat het genoeg is voor vandaag. We wisselen onze gegevens uit en dan gaan we weer in omgekeerde volgorde met alle toeters en bellen de trappen af. Ik zal vanavond goed slapen na al deze beweging! 

Ik wil de volgende mensen hartelijk danken voor deze leuke dag, die ondanks corona doorgang kon vinden, en mij de gelegenheid bood om sinds lange tijd weer eens een keer heerlijk onderwaterfoto’s te maken.  

Rob Aarsen, Christian Zink, Stefanie Weiner, Mermaid Liara, Mermaid Aquarina, Peter Dahler, Martijn Slont, Luka. 

Voor meer onderwaterfoto’s, kijk dan hier.

error: Copyright