Den Helder | Duiktoren Triton

Op een zonovergoten zondag heb ik met 20 duikers en een aantal niet-duikers van mijn duikvereniging een bezoek gebracht aan de duiktoren Triton 12 in Den Helder.

De duiktoren is uitstekend geschikt om wat oefeningen te kunnen doen zoals een decoballon oplaten rond 5 meter diepte en een vrije duik maken naar 9 meter als oefening voor een onderdeel van het examen HDV (Hogere DuikVaardigheid). Na een hartelijke ontvangst, een korte briefing en het naar binnen sjouwen van onze duikspullen, kon de pret beginnen!

De duiktoren wordt gebruikt door o.a. defensie, onderzeedienst en de brandweer voor oefeningen. Op de bodem van de tank is een ontsnappingsluik zoals op onderzeeërs en dat biedt de gelegenheid om dit onderdeel (het ontsnappen uit een onderzeeër) te oefenen. De tank loopt nog 7.5 meter onder de grond door. Het water is 23 graden en zeer helder. De duiktoren is vervaardigd van een hoge kwaliteit RVS, duplex genaamd. Om het zicht onder water zo goed mogelijk te houden, is de tankwand ‘geborsteld’. Dit gaf voor mij wel wat moeilijkheden met het fotograferen van de duikers onder water omdat mijn flitsers op die wand reflecteerden.

Er is ook een control room op de tweede etage. Hier kan men d.m.v. camera’s die onder water hangen, in de gaten houden wat men aan het uitspoken is onder water. Dat was voor de niet-duikers onder ons erg leuk om te zien. Deze beelden kunnen ook opgenomen worden, die dan weer als lesstof kunnen dienen. De duiktoren heeft een diameter van 13 en een diepte van 9 meter. In de duiktank zitten ronde ramen waardoor mensen die buiten de tank staan, naar binnen kunnen kijken. En wij als duikers kunnen deze mensen ook bekijken. Dat gaf een grappig effect.

Na de duik in de duiktoren ben ik met 5 anderen nog even in het daarnaast gelegen (openlucht) zwembad Aquacentrum Den Helder van de glijbaan geroetsjt en hebben we in het buitenzwembad heel decandent in het bubbelbad gezeten! De dag werd heerlijk afgesloten met een gezamenlijk diner.