Deelname ONK en OBK 2018

Mijn deelname aan het Open Nederlands Kampioenschap Onderwaterfotografie en het Open Belgisch Kampioenschap 2018

“Weet je zeker dat je mee wilt gaan doen aan beide kampioenschappen?” Dat vraagt Jeroen mij nadat ik hem heb verteld dat ik, naast het Nederlands Kampioenschap Onderwaterfotografie (ONK), ook graag mee wil gaan doen met het Belgisch Kampioenschap Onderwaterfotografie (OBK). Een hele mond vol voor evenementen die ook flink wat met zich mee brengen.

Allereerst moet ik mij meten met de beste onderwaterfotografen die België en Nederland kent. Ik leg de lat erg hoog voor mezelf. Vorig jaar deed ik dat ook bij het ONK en toen pakte het heel mooi voor me uit. Dit jaar wordt het weer een hele uitdaging om anderen “te overtroefen” met een prachtige onderwaterfoto. Bovendien is het jury-afhankelijk wat eruit gaat komen.

Gelukkig mag ik bij het OBK meedoen met de Juniors. Dat geeft mij een rustiger gevoel dan bij het ONK, waar ik mee moet doen met de Masters omdat ik vorig jaar zo goed gepresteerd heb. Dat legt wel een hele druk op me moet ik zeggen want ik ben nog lang niet op het niveau waar deze fotografen zich op bevinden, dan moet ik toch nog een paar jaar door hoor! Maar ik moet ergens beginnen…

Zo gezegd, zo gedaan. Opgeven voor de wedstrijden gaat heel makkelijk en dan kan het werk beginnen! Plannen maken, wat wil ik graag fotograferen en waar? Hoe is de zichtbaarheid en hoe laat is de kentering? Welke dagen wil ik fotograferen? Wat vind ik leuk en vooral , waar liggen mijn pijnpunten? Het uitzoeken van mogelijke objecten en de manier waarop vind ik heerlijk om te doen. Ik baal alleen dat ik het technisch nog niet allemaal voor elkaar krijg. Ik weet waar het gezegde: “Oefening baart kunst” vandaan komt!

In mei is de eerste wedstrijddag voor het ONK. De zichtbaarheid is niet echt goed te noemen, zeg maar gewoon slecht. Veel algenbloei maakt het voor alle duikers die week erg lastig. Filip en ik hebben met elkaar afgesproken bij Dreischor Frans Kok Rif. Ik wil daar graag mijn groothoek met model foto’s gaan maken en Filip heeft aangeboden mijn model te zijn. Dat is super! We zijn aan elkaar gewaagd en ik vind het prettig om met hem onder water te gaan.

Ik ben de dag daarvoor al met Jeroen naar het Zeeuwse afgereisd om de ochtendspits te omzeilen en alvast een checkduik te maken dus we staan mooi op tijd om 8.30 uur aan de waterkant. Precies volgens mijn schema dat ik in elkaar heb gezet voor deze dag! Filip heeft dan al zijn 1e duik erop zitten voor het ONK. Er is altijd een baas boven baas hè?

Een wedstrijddag voor mij is druk, erg druk. Duiken, eten, veel water drinken, foto’s bekijken, lenzen wisselen, tactiek bespreken en eventueel aanpassen, ‘vuilbakken’ alvast weggooien, concentratie, frustratie maar vooral ook lachen en genieten. Ik zie de wedstrijd als een stok achter de deur om in Zeeland te duiken en mijn kennis en ervaring uit te breiden en te oefenen met mijn apparatuur. Als er dan een mooie foto uitkomt, ben ik zo trots als een pauw.

In juni zijn de eerste 2 dagen voor het OBK. Dat is wel fijn, 2 dagen achter elkaar om ‘ in het zoute’  te fotograferen. Ik boek een hotel in Scharendijke zodat ik niet 2 dagen het fileleed moet trotseren, want 2.5 uur heen, 3 duiken maken en dan 2.5 uur terug is best vermoeiend. Duiken in Zeeland is prachtig maar ik doe het te weinig omdat het best ver van huis is en zeker door de week een drama omdat het verkeer niet echt meewerkt. Tenzij je om half 6 in de auto gaat zitten, zoals ik dus nu doe. Ja, meedoen met een wedstrijd is best afzien hoor!

Terwijl ik onderweg ben naar de duikstek, krijg ik de sms niet binnen met de opdracht voor de eerste foto. Deze eerste foto moet gemaakt worden omdat anders alle andere foto’s die ik ga maken, niet gaan meetellen voor de wedstrijd. Ik stop op een parkeerplaats en benader de contactpersoon, waarna ik het verlossende smsje krijg! “ Maak een selfie met je buddy”….. mmm, ik zit alleen in de auto en heb mijn macrolens erop…. Hoe ga ik dat straks aan de waterkant oplossen? Ik pieker me suf, maar besluit op een bepaald moment om mijn gedachten daarover maar even een halt toe te roepen. Bij de duikstek aangekomen, komt mijn redder in nood (die zelf heel erg hoge nood heeft) zojuist aangelopen. Dank je Thomas!!

Na de eerste wedstrijddag gezellig in de avond eten met een paar deelnemers aan het OBK en verhalen uitwisselen. Even ontspannen op zijn tijd hoort erbij en is heel belangrijk. Bovendien kunnen de Masters in deze groep nog wat hints en tips geven waardoor ik weer wat wijzer word. Dag 2 van het OBK zout is niet zo succesvol. Ik zit niet in mijn ritme waardoor de foto’s niet scherp worden en de sfeer die ik wil overbrengen, mist. Ik lever toch wat in want bij het OBK mag je zowel bij zout als zoet voor elke categorie foto’s inleveren, dat vergroot toch weer mijn kansen niet waar?

Er is nog even sprake van flinke stress omdat het overbrengen van mijn foto’s via Wetransfer in de avond niet lukt. Gelukkig is de wedstrijdcommissie coulant (dank je Stijn!) en kan ik met een gerust hart gaan slapen.

 

 

Dag 2 zout ONK… Ik ga op tijd naar bed om weer vroeg in de volgeladen auto te stappen. Bergse Diepsluis gaat het worden, daar hoop ik alles te kunnen maken wat ik nog moet maken. Ik heb in de middag een heerlijk moment als ik helemaal alleen in het water lig en een flink aantal kompaskwallen besluit om ook even van de zon te gaan genieten en naar het wateroppervlak komen. Zo mooi! Helaas zitten er kleine belletjes op mijn domepoort waardoor de meeste foto’s mislukken…. een hard leermoment… 

De dinsdag erna wordt zoet, Vinkeveen, 1 van mijn favoriete duikstekken. Ik ga iets nieuws proberen, iets wat ik 1 keer heb geoefend met Cees Kassenberg. Ik ben benieuwd wat de jury hiervan gaat vinden. Het is een gok. Maar ik heb er nu al heel veel lol in en kan niet wachten om het ten uitvoer te brengen. Helaas is het door mijn hooikoorts even afwachten of ik wel de juiste diepte kan gaan halen. Maar samen met mijn buddy Jeroen daal ik langzaam af naar 8 tot 10 meter, waar de temperatuur niet echt aangenaam is. Hoewel de goudgele gloed niet lukt door het slechte zicht en ik de exacte foto die ik met Cees geoefend heb, niet na kan maken, ben ik toch apetrots op Jeroen en mezelf als wij klappertandend aan de waterkant staan.

Proeffoto met Cees

Vinkeveen

Tijdens de wedstrijddag met Jeroen

 

 

 

 

 

 

 

Inmiddels zijn de bekendmakingen geweest. Alle prijswinnaars nogmaals gefeliciteerd met het behalen van geweldige resultaten! De prijsuitreikingen zijn gezellig en goed georganiseerd. De avonden zijn ook spannend. Hoe blij ben ik op het moment dat mijn “groothoek met model” foto een 6e plaats behaalt bij de Masters op het ONK! Helaas valt mijn groothoek met model foto in het zoete water van Vinkeveen niet in de prijzen.

Bij het OBK Juniors doen mijn foto’s het beter. Ik behaal twee keer een tweede plaats (groothoek en thema) en een derde plaats (visportret), waardoor ik op de derde plaats (overall) met mijn portfolio terecht kom. Dat hebben we gevierd natuurlijk. 

Foto: NELOS

Foto: NELOS

 

 

 

 

 

 

 

Het was een geweldig avontuur waar ik me volledig op gestort heb en ik kan niet wachten tot het volgende avontuur zich weer aandient! En met de uitdaging voor me dat het dus nog beter kan! 

Hieronder een aantal foto’s die ik op de wedstrijddagen gemaakt heb:

ONK 2018:

OBK 2018: