Bonaire 2018 | Drive & Dive

BonaireBon bini Bonaire! (Welkom op Bonaire)

Bonaire (Boneiru in het Papiaments) is een heerlijk eiland in het Caraïbisch gebied waar duiken in een hoog vaandel staat. De koraalriffen rondom worden beschermd en men doet er van alles aan om de kwaliteit van de riffen te behouden voor toekomstige generaties. In augustus gaan we erheen om te duiken. Na 10 uur vliegen worden wij netjes door het autoverhuurbedrijf opgehaald en krijgen onze huurauto mee op de autoverhuurlocatie. Deze huurauto is uitermate geschikt voor ons duikavontuur aangezien je in een pickup al het duikgerief achterin kunt leggen. Bovendien kunnen deze auto’s op ruig terrein hun mannetje staan. Flessen kun je er ook gewoon in laten liggen en de auto hoeft ook niet op slot omdat dit juist criminaliteit in de hand werkt. Ik weet nog hoe apart ik dit vond klinken toen ik dat voor het eerst hoorde! 

Met onze huurauto rijden wij naar ons verblijf voor de komende 2 weken: Djambo. Djambo is een kleinschalig appartementencomplex dat gerund wordt door 2 enthousiaste stellen. We worden hartelijk welkom geheten en nemen onze intrek in het appartement waarna we uitleg krijgen over het reilen en zeilen bij Djambo. Omdat de eigenaresse vindt dat onze airco toch wel een vreemd geluid maakt na de schilderbeurt waaraan Djambo ten deel is gevallen de weken ervoor, krijgen wij een andere kamer toegewezen. Helaas geeft de airco het daar ook op, maar dit wordt supersnel opgelost door het plaatsen van een nieuwe airco zodat wij de rest van onze vakantie in koelte kunnen slapen. En geloof me, dat is heerlijk!

Want augustus is warm op Bonaire! Hoewel september de kroon schijnt te spannen omdat er dan helemaal haast geen zuchtje wind staat. Het is nu wij er zijn in ieder geval best warm. Gelukkig verdrijven de wolken de hitte een beetje waardoor je toch gewoon je activiteiten gaat doen en niet alleen maar lam in een hangmat in de schaduw ligt!

Het duiken is heerlijk. Er is altijd genoeg te zien onder water en ook deze reis spotten wij aparte dingen. Ik wil er drie uitlichten.

Ostracods

Wij worden voor onze vakantie door een vriend van ons gewezen op het bestaan van ostracods en na intensief voorwerk kunnen we deze miniscule lichtgevende garnaaltjes, want zo noem ik ze voor het gemak maar even, aanschouwen. Er moet in ieder geval een volle maan aan te pas komen! Helaas heb ik geen foto’s van de ostracods. Waarom niet? Dat kun je lezen in een artikel dat ik hierover heb geschreven.

Baitball

We komen ook in een baitball terecht, letterlijk een ‘bal’ van duizenden vissen die in een grote school op ons afkomt en waar wij middenin belanden. Op het moment dat dit gebeurt, denk ik dat de zon weer eens achter een wolk verdwijnt en pas ik naarstig mijn camera-instellingen aan zodat ik weer wat meer licht in de foto kan krijgen. Wanneer ik opkijk om de foto te gaan maken die ik in gedachten heb, zie ik dat duizenden visseoogjes mij aanstaren terwijl zij langs me heen flitsen om een beter heenkomen te zoeken. Een aantal tonijnen heeft het namelijk op ze gemund, zij jagen boven ons hoofd. Een prachtig gezicht om te zien, wel lastig om in beeld te brengen als alles om je heen zoeft en je net de instellingen niet goed hebt staan voor dit beweeglijk festijn!

Geelkopkaakvis (Yellowhead Jawfish)

Een derde hoogtepunt tijdens deze reis is toch wel het spotten van een yellowhead jawfish (geelkopkaakvis) met eitjes in zijn bek. We hebben al een lange duik erop zitten als we Sander en Wies, die ook tegelijk met ons op Bonaire zijn, bij een paar jawfishes zien hangen. Sander wijst ons erop dat ze wellicht eitjes kunnen hebben en diezelfde avond bij een gezellige BBQ laat hij me een paar (best veel!) geweldige foto’s zien van dat beestje met eitjes. Ik heb ze ook al eerder gespot maar nog niet met eitjes, laat staan dat ik ze gefotografeerd heb. De volgende dag gaan we dus terug!

Wij observeren de jawfishes terwijl zij druk doende zijn om het holletje schoon te houden en vooral met het in de gaten houden van die vreemde snuiters zo boven hun nest! Op het moment dat de geelkopkaakvissen een beetje aan ons gewend raken (we liggen er ook al zeker een half uur bij) tikt Jeroen mij aan… en ja hoor, hij ziet een jawfish met eitjes in zijn bek!

Een jawfish is een zogenaamde muilbroeder, het mannetje bewaart de eieren in zijn mond totdat ze uitkomen. Wanneer hij honger heeft, spuugt hij de eitjes even in het holletje waarin hij woont, waarna hij na het eten zijn taak weer hervat. Ze leven op de zandbodem en worden ongeveer 10 centimeter groot. Deze soort komt voor in de Caraïbische Zee en aan de noordkust van Zuid-Amerika.

Het is geweldig om zo’n klein beestje zo druk in de weer te zien met zijn kroost en ik maak verschillende foto’s. De volgende dag gaan we nog een keer terug, om erachter te komen dat de kleine geelkopkaakvisjes inmiddels de wijde wereld ingezwommen zijn.

Hieronder nog een aantal foto’s die ik op Bonaire heb gemaakt.