Marlene Terpstra
Foto: Filip Staes

Mijn naam is Marlène Albrecht-Terpstra. In 1996 zag ik een advertentie in een plaatselijk krantje met daarin de aankondiging dat er introductieduiken gemaakt konden worden bij Onderwatersportvereniging Diemen (OVD). Ik was na de introductieduik gelijk verkocht! Vijftien jaar ben ik lid geweest van de OVD en ik heb daar mijn 1, 2 en 3-sterbrevet van de NOB (Nederlandse Onderwatersport Bond)/ CMAS gehaald, evenals een paar specialisaties. Sinds 2012 ben ik lid van Duikteam De Walvis Zaanstad, een zeer actieve duikvereniging. Daar ben ik inmiddels 4-ster NOB duiker geworden. Ik schrijf soms een artikel voor het clubblad, Walvis Duikmagazine, lever foto’s aan voor de website en organiseer verschillende evenementen, waaronder de clubreis en clubduiken.

Apparatuur

In 2008 kocht ik voor mijn Canon Powershot A620 een onderwaterhuis zodat ik ook onder water foto’s kon gaan maken. Na een tijdje vond ik de camera te traag voor het fotograferen van de vissen in met name de Nederlandse wateren, waar je regelmatig te maken hebt met minder zicht en een donkere omgeving waardoor het scherpstellen op een bewegende vis lastig wordt. Tijdens een bezoek aan Onderwaterhuis.nl in 2010 heb ik een Olympus PEN E-PL1 gekocht met bijbehorend onderwaterhuis en een externe Inon-flitser (D2000). Toen ik Duikvaker bezocht, een beurs voor het duikende publiek, kwam daar een tweede flitser (S2000) bij.  In 2013 volgde een 9-18 mm groothoeklens met bijbehorende domepoort en een macrovoorzetlens (UCL165) met flipadapter. In 2016 heb ik een Olympus PEN E-PL7 gekocht. Ik heb de set uitgebreid met een fisheye lens (8 mm) met bijbehorende domepoort en nog een macrovoorzetlens (UCL165). Olympus had een mooie cashback actie waardoor ik nu ook trotse eigenaar van een 60mm macrolens ben. Uiteraard moest daar weer een nieuwe domepoort bij aangeschaft worden want de lens pastte niet in de platte poort van de Pen7… En zo komt er elke keer wat bij!

Zo ziet mijn huidige set eruit:

Foto: Ron Offermans

Visie

Ik wil graag mijn technische kennis uitbreiden en de camera echt onder de knie krijgen. Dat daar als extra uitdaging de totaal verschillende omstandigheden onder water bijkomen, is een extra aandachtspunt, net als flitstechniek en (sfeer) licht in de foto krijgen. Door onder andere het zweefvuil in het water, wil ik leren hoe ik mijn flitsers goed moet plaatsen om geen hinderlijke ‘vlokken’ in beeld te krijgen. Uitdagingen genoeg!

Verder vind ik het leuk om mee te doen met onderwaterfotografiewedstrijden, naar onderwaterfotografie-evenementen te gaan, om lezingen bij te wonen, mijn foto’s te laten beoordelen en te praten met onderwaterfotografen en ervaringen uit te wisselen. Facebook  en Instagram zijn ook een prima medium. Af en toe schrijf ik een artikel voor Duiken in Beeld over één van mijn duiken en voeg daar mijn foto’s aan toe. Artikelen van mij zijn hier te vinden. 

 

error: Copyright