België | Transfo

Op zondag 2 april ben ik met Filip en Jeroen naar de Initiatie Vrijduiken voor Onderwatervideo- en fotografen en hun onderwatermodellen geweest. Deze initiatie vond plaats in Duiktank Transfo te Zwevegem, België en kwam tot stand dankzij de samenwerking van de Audiovisuele Commissie (NELOSAC) en de sportcommissies van NELOS. Het was voor mij een mooie gelegenheid om wat meer te horen en te zien over vrijduiken (freediving) en in de duiktank de vrijduikers te fotograferen. Het opgelegde thema op het OBK (Open Belgisch Kampioenschap Onderwaterfotografie) is vrijduiken en deze demonstratie kon gebruikt worden als een voorbereiding hiervoor. 

We kregen eerst theorie in een nabij gelegen leslokaal en daarna mochten we onze duikspullen vanaf de parkeerplaats met karretjes naar binnen sjouwen. Het omkleden gebeurde op de 1e verdieping, daarna konden we de lift nemen naar de 3e verdieping waar we de plons in de 15 meter diepe tank maakten. De watertemperatuur bedroeg 18 graden. 

De vrijduikers daalden gracieus af naar 15 meter, gaven een ruk aan de lijn waarlangs ze naar beneden gingen zodra ze weer aan hun opstijging begonnen zodat hun buddy tegemoet kwam zwemmen om vanaf 5 meter ongeveer samen de opstijging af te maken. Een mooi gezicht die eenheid.

Helaas was er geen tijd om zelf eens te vrijduiken aangezien ik graag de vrijduikers en de omgeving wilde fotograferen en de tijd voorbij vloog. Maar ik ga het zeker een keer proberen, volgens mij brengt het een stuk rust als je het vrijduiken goed beheerst. Tijdens de oefeningen die ik voor de praktijk moest doen, voelde ik me toch een beetje een plofkip bij het inhouden van de adem. Oefening baart kunst zullen we maar zeggen!

Na de duik in de tank konden we buiten genieten van een heerlijke BBQ, prima verzorgd en erg gezellig om nog even na te kaarten in het zonnetje.

Het was een vermoeiende dag (270 km terug naar huis rijden die dag) maar wel leerzaam en leuk!