België | TODI

Zondag 5 maart ben ik met mijn duikvereniging naar TODI in Beringen, België geweest.

De tekst op de website van Todi luidt: “The Ultimate Diving Experience. TODI is het eerste indoor snorkel- en duikcentrum in Europa waar bezoekers in optimale en veilige omstandigheden kunnen genieten van de wondere onderwaterwereld, tussen kleurrijke tropische zoetwatervissen en levensechte decorelementen. Een gigantisch duikbassin van 10 meter diep en 36 meter doorsnee, met meer dan 6.200.000 liter water en een temperatuur van 23° … Welkom!”

Vrijdag 28 oktober 2016 opende TODI zijn deuren. De datum van de opening was op dezelfde dag dat de mijn van Beringen destijds in 1989 de deuren sloot. Het hele terrein gaat een nieuwe bestemming krijgen, B-mine geheten. Je ziet de oude schachtbokken nog en de fabrieksgebouwen, waaronder de kolenwasserij, zorgen bij menig “urban” fotograaf voor inspiratie. 

Met 6 200 000 liter zoet water en 2200 tropische zoetwatervissen is TODI het grootste indoorduikbassin van België. In elk jaargetijde kun je er duiken. Het duikbassin is onderverdeeld in verschillende thema’s. Tussen de verschillende decorelementen werden luchtgordijnen aangebracht om ze van elkaar te scheiden. Deze luchtgordijnen waren afgelopen zondag helaas niet in werking, maar de grote hoeveelheid duikers maakten bellen genoeg!

Na een vriendelijk onthaal bij de receptie ging ik gewapend met een polsbandje richting de kleedkamers. Het polsbandje werd geactiveerd voor 2 uur in totaliteit, wat inhoudt dat ik wel een beetje de tijd in de gaten moest houden. Na het omkleden stapte ik in mijn badpak in de lift naar de 4e etage waar ik na een voetenbad, de douche en het pakken van de duikfles, trimvest en lood te water kon. 

Ik waande me echt in een aquariumbak met die zoetwatervissen om me heen en die objecten die overal geplaatst zijn. Natuurlijk moesten leden van mijn club de onderwaterbar even uitproberen. Het was leuk om door de ruiten de bezoekers te bekijken die op hun beurt mij weer aan het bekijken waren. De vissen waren helemaal niet schuw en de school van 24 zoetwater piranha’s vond ik geweldig, zeker toen ze even om me heen gingen cirkelen en ik blij was te weten dat deze beesten geen mensen eten. Ze hebben wel echt tanden! Net als een mensengebit, heel vreemd.

Ongeveer een uur duiken in het bassin was voldoende om een eerste indruk te krijgen van hetgeen er te zien is. Maar ik kom graag nog eens terug, vooral ook omdat ik heel erg nieuwsgierig ben hoe het met de vissen zal blijven gaan in dit bassin. En om de ontwikkelingen op het terrein te volgen, want ik denk dat het er erg mooi uit komt te zien.